Fransız romancı 1850’de doğdu, 1923’te öldü. Bir deniz subayı olarak Ortadoğu ve Uzakdoğu’da bulundu. Buralarda anı kitaplarında işlediği yabancı kültürleri yakından tanıma fırsatı buldu. Yetenekli bir gözlemci olan Loti, yolculuklarından edindiği izlenimleri saf ve müzikal bir dille yapıtlarına yansıtmıştır.
İlk romanı Aziyadé’nin (1879, Aziyade) yayımlanmasıyla hem eleştirmenlerin övgüsünü hem de geniş bir okur kitlesinin hayranlığını kazandı. Pecheur d’Islande (1886; İzlanda Balıkçısı) ve Madam Chrysanthème (1887; Madam Krizantem) adlı başarılı romanlarıyla 1891’de Academie Française’e kabul edildi. Loti, yapıtlarında hayatın geçiciliğinden duyduğu umutsuzluk, aşk ve ölüm gibi temaları insanlara duyduğu şefkat ve acımayla yumuşatır.
Birçok kez İstanbul’a gelen Loti Osmanlı hayat tarzından etkilenmiştir. 1920’de “İstanbul şehri fahri hemşerisi” olarak kabul edildi ve onun adını taşıyan bir cemiyet kuruldu. İstanbul’da Divanyolu’nda bir caddeye ve Eyüp’te bir kahveye adı verildi.
Başlıca yapıtları: Les Désenchantées (1906; Umudunu Yitirmiş Kadınlar), Le Roman d’un Enfant (1890, Bir Çocuğun Romanı), Prime Jeunesse (1919, İlk Gençlik), Le roman d’un spahi (1881, Bir Sipahinin Romanı), La Turquie agonisante (1913, Can Çekişen Türkiye).
Yazarın Oğlak'taki Kitapları