Asıl adı Mehmet Samih Fethi’dir. I. Abdülhamid’in kızı Hibetullah Sultan’la evlenen Alaüddin Paşa’nın torunlarından, Sivas eşrafı Ahmet Fethi Bey’in oğludur. 1885 (1886?) yılında Diyarbakır’da doğdu. Liseyi Gümülcine’de ve İstanbul Vefa İdadisi’nde okudu. Babasından Arapça ve Farsça öğrendi. Babası ölünce döndüğü Sivas’tan hukuk okumak üzere 1902’de İstanbul’a gitti.
Küçük kalem çalışmaları yaptığı bu yıllarda döneminin genç kuşak şair ve yazarlarıyla arkadaşlık yaptı. Yazı yazanların başına çeşitli sorunlar açılınca 1905’te Sivas’a bir kere daha dönerek orada görev aldı. Öğretmenlik yaptı. Burada kendisini himayesi altına alan Reşit Akif Paşa’yla İstanbul ve Mısır’a gitti. 1909 yılında I. Belediye Dairesi Muhasebe Başkâtibi, 1911’de Üsküp Lisesi Edebiyat Öğretmeni oldu, kısa bir süre sonra İstanbul’a dönerek S. imzasıyla Tasvir-i Efkâr, Tercüman-ı Hakikat’ta, Bedrettin Mümtaz adıyla Servet-i Fünun’da yazılar yazdı. Bu arada Samsun, Amasya tahrirat müdürlüklerinde, Remadiye, Yalvaç kaymakamlıklarında, Çorum, Kayseri, Üsküdar mutasarrıflıklarında bulundu. Sivas Kongresi’ne, ardından Sivas Milletvekili olarak I. BMM’ne katıldı. Yönetici kadroyla uyuşamadığı için hayatını yazdığı yazı ve kitaplarla kazanmaya başladı.
M. Turhan Tan imzasını ilk kez Son Saat gazetesinde kullandı. Hayat Ansiklopedisi’nde M. S. imzasıyla tarih ve edebiyat konularında yazılar yazdı. Hemen hemen hepsi tarihi alanlarda olmak üzere, yaklaşık yarısı gazete sayfalarında kalarak kitaplaşmamış 40’a yakın roman yazdı. Bu kitapların bir kısmı, Yunanca’ya, Fransızca’ya ve Almanca’ya çevrilmiştir. 24 Aralık 1939 yılında ölen M. Turhan Tan’ın tarihi romanları, Popüler Tarih Romanları içinde yayımlanmaktadır.
Yazarın Oğlak'taki Kitapları